Forced Settlement of Novorossiya and Crimea in the Second Half of the 1770s and 1780s, and Attempts to Stop It (as Exemplified by Poland) - Danilczyk, Adam (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Nazwa Noworosja została wprowadzona w Rosji w XVIII wieku, oznaczała nowo zdobyte, słabo zaludnione ziemie na południu, pozyskane głównie w wojnach z imperium osmańskim. Choć rosyjska historiografia utrwalała obraz dobrowolnego osadnictwa, artykuł ujawnia, że zasiedlanie tych terenów często odbywało się przymusowo – poprzez porywanie i przesiedlanie tysięcy ludzi z państw sąsiadujących z Rosją, w tym z terenów Rzeczypospolitej.