Obywatele Białorusi w Polsce po 2020 roku: między ramami instytucjonalnymi a strategiami migracyjnymi - Nakonieczna-Bartosiewicz, Justyna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł analizuje wybory ścieżek legalizacji pobytu obywateli Białorusi w Polsce po 2020 r. Wskazuje na gwałtowny wzrost liczby migrantów i zróżnicowanie podstaw prawnych ich obecności: od wiz humanitarnych, przez program Poland. Business Harbour, po ochronę międzynarodową i pobyt stały. Migracja jest ujęta jako wynik interakcji ram instytucjonalno-prawnych i strategii migrantów. Tekst opiera się na analizie badań empirycznych i dokumentów urzędowych, ukazując mechanizmy selekcji ścieżek legalizacji.