Amerykanin w Wilnie. Dwie kadencje prezydenckie Valdasa Adamkusa - Buchowski, Krzysztof; Śleszyński, Wojciech (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Celem artykułu jest przedstawienie i podsumowanie politycznej kariery Valdasa Adamkusa jako prezydenta Litwy w latach 1998–2003 i 2004–2009. Scharakteryzowano genezę i kulisy decyzji o starcie w kolejnych wyborach, rolę tego prezydenta w litewskim życiu politycznym oraz jego aktywność międzynarodową. Artykuł prezentuje ponadto zarys wcześniejszej biografii Adamkusa: lata młodości oraz półwiecze emigracji w USA, poprzedzające powrót do ojczyzny.