Prawnoadministracyjne aspekty procesu industrializacji Drugiej Rzeczypospolitej w pierwszej dekadzie niepodległości – wybrane problemy - Jakubiak, Marek (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Niniejsza publikacja dotyczy problematyki industrializacji Polski międzywojennej jako jednego z priorytetowych zadań polityki władz państwowych. W pierwszej części przedstawiono podjęte w początkowych latach niepodległości działania legislacyjne, które normalizowały aktywność gospodarczą i umożliwiały rozwój przemysłu. W drugiej części omówiono proces budowy ważniejszych gałęzi przemysłu, uwzględniając współpracę w tym zakresie z kadrą naukowo-techniczną II Rzeczypospolitej.