Korespondencje z Moskwy w polskiej prasie codziennej 1921–1939 i ich autorzy - Cieślikowa, Agnieszka (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł wstępnie przedstawia zagadnienie dostarczania informacji o wydarzeniach i sytuacji w międzywojennej Rosji sowieckiej przez korespondentów polskiej prasy codziennej. W tym okresie w europejskich i światowych stolicach korespondenci prasowi odgrywali istotną rolę, często biorąc czynny udział w działaniach dyplomatycznych. Polskich stałych korespondentów w międzywojennej Moskwie było zaledwie kilku, a zarówno ich rola, jak i możliwości zbierania informacji podlegały ograniczeniom.