Jazz w Europie Środkowo-Wschodniej w latach sześćdziesiątych w perspektywie… „Jazzu” (cz. 1: Synteza zjawiska) - Trudzik, Artur Mariusz (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników ilościowych i jakościowych badań nad zawartością miesięcznika „Jazz” (1960–1969) w aspekcie statusu muzyki improwizowanej w Europie Środkowo-Wschodniej oraz (wstępne) określenie proporcji między materiałami na temat tego regionu wobec świata zachodniego. Stanowi on jednocześnie rozwinięcie analogicznego opracowania dotyczącego poprzedniego okresu (lat 1956–1959), stąd nadano mu charakter komparatystyczny, tzn. racjonalne było wyodrębnienie dwóch głównych części, a mianowicie przywołania danych statystycznych (wraz z komentarzem autorskim) oraz opisu położenia jazzu w krajach bloku wschodniego: ZSRR, Czechosłowacji, NRD, Jugosławii, Rumunii, Bułgarii oraz na Węgrzech. Wyniki analizy uwidoczniły, że praktycznie we wszystkich państwach, w porównaniu ze wcześniejszym czteroleciem, stopień rozwoju tej muzyki albo był zachowany, albo zaobserwowano jego progresję.