Jeńcy radzieccy w Oflagu 56 w Boguszach/Prostkach (1941–1942). Portret zbiorowy, niepełny - Marcinkiewicz, Stefan Michał (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Artykuł dotyczy jeńców radzieckich przetrzymywanych w Oflagu 56 w Boguszach/ Prostkach (1941–1942). Autor wykorzystał szczątki dokumentacji dotyczącej 211 osób. Skonstruowana baza danych umożliwiła stworzenie ogólnej, choć niepełnej charakterystyki jeńców sowieckich. Udało się określić m.in. wiek jeńców, miejsce pochodzenia, miejsce pojmania, czas rejestracji jeńców oraz kolejne obozy. Ważnym osiągnięciem artykułu jest ustalenie personaliów 24 żołnierzy pochowanych na cmentarzu jenieckim w Boguszach. Jak w przypadku wielu takich miejsc w Polsce, obecne upamiętnienie nie zawiera imion i nazwisk pochowanych tam ludzi. Wykorzystano też unikatowe zdjęcia przedstawiające jeńców i cywili w Oflagu 56.