Próby powrotu Karola IV Habsburga-Lotaryńskiego na tron węgierski w 1921 roku - Zawistowska, Renata (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
W konsekwencji klęski poniesionej w I wojnie światowej ostatni król Królestwa Węgier Karol IV Habsburg-Lotaryński musiał 13 listopada 1918 r. złożyć pisemne oświadczenie o zaprzestaniu pełnienia władzy. Dwa dni wcześniej (11 listopada 1918 r.) w Wiedniu zostało opublikowane jego oświadczenie jako cesarza Karola I o zaprzestaniu pełnienia władzy cesarskiej w Austrii. Od marca 1919 do października 1921 r. Karol I z rodziną przebywał na emigracji w Szwajcarii, snując plany powrotu na tron. Ich realizację podjął dwukrotnie w 1921 r. Na drodze stanęli mu Miklós Horthy i węgierskie Zgromadzenie Narodowe, które podjęło decyzję o zdetronizowaniu Karola IV i uznaniu za wygasłą uchwałę z XVIII w. uprawniającą Habsburgów do tronu węgierskiego.