Sytuacja ludności pochodzenia rumuńskiego w rosyjskiej Besarabii. Na marginesie artykułu Nikołaja Durnowa Z okazji stulecia przyłączenia Besarabii do Rosji (1912) - Kubiak, Antoni P. (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Autor niniejszego artykułu przedstawia wpływ rosyjskiego panowania w Besarabii na lokalną Cerkiew prawosławną, szkolnictwo oraz tożsamość Mołdawian. Podstawą, na której autor oparł swoje rozważania, jest przetłumaczony przezeń tekst Nikołaja Nikołajewicza Durnowa, pt. Z okazji stulecia przyłączenia Besarabii do Rosji (1912), opublikowany 27 maja 1912 r. w „Wiadomościach Sankt Petersburga” (ros. „Санкт-Петербургские ведомости”).