Reakcje w Gruzji na wybuch powstania styczniowego - Adamczewski, Przemysław; Kiknadze, Waża (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
W artykule ukazano odzew, który wywołały w Gruzji informacje o wybuchu w Królestwie Polskim powstania styczniowego. W tym kontekście omówiono wiadomości dotyczące powstania, pojawiające się w prasie oficjalnej prezentującej stanowisko rządu, a także wiadomości publikowane w czasopismach wydawanych przez gruzińską elitę intelektualną. Oprócz tego przytoczono archiwalne świadectwa świadczące o zbieraniu w Tyflisie pieniędzy na rzecz powstańców, które miano przekazać ich przedstawicielowi w Odessie.