Sowiecka propaganda i orientalizujące stereotypy podczas „Wielkiej Wojny Ojczyźnianej”. Casus Uzbeków w obwodzie kirowskim - Rohoziński, Jerzy (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
W artykule podjęto próbę przeanalizowania kontekstu historycznego dokumentów archiwalnych z drugiej połowy 1943 r., w których można odnaleźć ślady teorii spiskowych głoszących, że uzbeccy robotnicy zmobilizowani na tyły frontu handlowali jakoby swoimi racjami żywnościowymi.