Three Ballots and the War. Russian Policy of Accomplished Facts in Ukraine - Boćkowski, Daniel (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Celem artykułu jest pokazanie, jak historyczne działania ZSRR z czasów II wojny światowej na terenach II RP zajętych po 17 września 1939 r. przeplatają się z polityką faktów dokonanych realizowaną obecnie przez Federację Rosyjską wobec Ukrainy na przykładzie głosowań i referendów, które mają dać Kremlowi „prawne podstawy” aneksji okupowanych ziem suwerennego państwa.