Tax-Free System at Polish-Belarusian Border Crossings between 2012 and 2020: Selected Aspects - Maksimczuk, Marta (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Tekst prezentuje funkcjonowanie systemu Tax-Free na polsko-białoruskich przejściach granicznych w latach 2012–2020 w kontekście zmian w eksporcie Polski oraz województw granicznych (podlaskiego i lubelskiego) na Białoruś. Ze względu na dostępność danych, badania nad eksportem podróżnych oraz relacjami handlowymi były możliwe dla lat 2012–2020. Okres ten obejmuje czas pomiędzy dwoma istotnymi cezurami – globalnym kryzysem finansowym z 2008 r. oraz pandemią COVID-19. Zastosowano metodę opisową i analityczną, weryfikując postawioną hipotezę badawczą związaną z wpływem systemu Tax Free na handel oraz wzrost eksportu w tym regionie.