Economic and Social Transformations in the Caspian ‘Rentier States’ - Misiągiewicz, Justyna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Artykuł porusza kwestię różnych wyzwań i uwarunkowań transformacji ekonomicznej i społecznej poradzieckich państw regionu kaspijskiego. Efektywna transformacja gospodarcza była tu ograniczona znacznym uzależnieniem w tym wymiarze od Rosji oraz brakiem współpracy regionalnej. W ostatnich latach nowo powstałe państwa regionu w dużej mierze koncentrowały się na eksporcie surowców energetycznych. Państwa regionu kaspijskiego są tym samym przykładem zjawiska “paradoksu bogactwa” w związku z nacjonalizmem energetycznym. Państwa produkujące surowce kontrolują branżę energetyczną, która umożliwia im realizację określonych celów politycznych i społecznych.