The Paradoxes of Eurasianism. George Vernadsky, Exile Networks, and the Origins of American Ukrainian Studies - Avramchuk, Oleksandr (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Artykuł analizuje mało znaną kwestię zaangażowania czołowego przedstawiciela nurtu euroazjatyckiego, historyka George’a Vernadsky’ego w rozwój studiów ukraińskich w amerykańskiej Akademii podczas i po II wojnie światowej. Na podstawie kwerendy archiwalnej z prywatnej kolekcji uczonego przedstawiono analizę jego długiej intelektualnej podróży od radykalnego antyukraińskiego stanowiska w dwudziestoleciu międzywojennym do zdecydowanego ukrainofilskiego podejścia w latach późniejszych, a także rolę sieci jego nierosyjskich kontaktów w tej przemianie.