Polish-Russian Dialogue in the United States as Exemplified by Wacław Lednicki’s Circle - Dryblak, Łukasz (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Artykuł poświęcony jest kontaktom profesora Wacława Lednickiego z emigracją rosyjską. Lednicki był jednym z wybitniejszych polskich slawistów, zasłużonym dla promocji polskiej literatury w USA, gdzie uzyskał poważną pozycję w środowisku naukowym. Profesor, chociaż był światopoglądowym liberałem to wbrew powszechnemu mniemaniu, był świadom poważnych przeszkód, uniemożliwiających porozumienie z Rosjanami. Może się to wydawać zaskakujące, lecz podzielał on wizję historii Rosji autorstwa prof. Jana Kucharzewskiego, jak również prof. Mariana Zdziechowskiego, ze schyłkowego okresu jego działalności.