Strategia i taktyka polityczna Komunistycznej Partii Jugosławii – od momentu powstania do ataku Niemiec na ZSRS w czerwcu 1941 roku - Zacharias, Michał J. (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
W artykule została przedstawiona strategia i taktyka polityczna Komunistycznej Partii Jugosławii. Była ona typową organizacją kierowaną przez naczelne instancje Kominternu, szczególnie od czasu, gdy władzę w partii przejęli Josip Broz-Tito i jego podwładni. Poddana stalinizacji, partia jugosłowiańskich komunistów miała wykonywać polecenia zgodne z celami i interesami władców na Kremlu. Tak też było w istocie, stopniowe zmiany zaczęły występować dopiero w czasie wojny z Niemcami oraz ich sojusznikami.