Polskojęzyczna prasa prawosławna w Drugiej Rzeczypospolitej na przykładzie „Gazety Prawosławnej” (1936–1937) - Krasińska, Izabela (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
W artykule omówiono ukazującą się w Warszawie w latach 1936–1937 „Gazetę Prawosławną”. Było to jedno z głównych polskojęzycznych pism adresowanych do zamieszkujących II Rzeczpospolitą wyznawców prawosławia. Dokonano analizy formalno-wydawniczej oraz zawartości treściowej periodyku, który zaprezentowano na tle innych polskojęzycznych czasopism prawosławnych; wszystkie ukazywały się w latach trzydziestych XX w., a wydawały je Warszawska Metropolia Prawosławna, Prawosławny Instytut Naukowo-Wydawniczy, Spółka Wydawnicza „Głos Prawosławia” czy podobnie jak analizowany tytuł, prawosławni Polacy przy wsparciu instytucji państwowych. Dopuszczając do druku polskojęzyczną prasę prawosławną, w tym oczywiście omawiany periodyk, władze podjęły działania zmierzające do ściślejszego zespolenia wiernych Kościoła prawosławnego z państwem.