Działalność statutowa oddziałów żeńskich Łemko-Sojuzu w Kanadzie (1935–1939). Wybrane aspekty - Moklak, Jarosław (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
W latach trzydziestych XX w. Łemkowie utworzyli w Kanadzie kilkanaście oddziałów i grup Związku Łemkowskiego w prowincjach: Ontario (Toronto, Hamilton, Windsor, Fort William, Port Arthur), Quebec (Montreal, Arvida, Val-d’Or), Alberta (Edmonton, Edson) i Manitoba (Winnipeg). W tekście przedstawiono wybrane aspekty działalności oddziałów żeńskich w Toronto (nr 8) i Montrealu (nr 11) na tle działalności oddziałów męskich i koedukacyjnych. Artykuł zawiera m.in. dane statystyczne dotyczące funduszy zbieranych na cele statutowe przez oddziały żeńskie.