Dwie misje Archibalda C. Coolidge’a do Europy (1918–1919) - Marczewska-Zagdańska, Hanna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie nieznanej lub w niewielkim stopniu poznanej aktywności międzynarodowej Archibalda C. Coolidge’a, historyka, profesora Harvard University, pioniera badań nad dziejami Rosji w USA, członka The Inquiry i Council on Foreign Relations, wieloletniego redaktora „Foreign Affairs”. Jego dwie misje z ramienia Departamentu Stanu w celu zbierania informacji: do Rosji (kwiecień–październik 1918) oraz byłej monarchii austro-węgierskiej (grudzień 1918 – maj 1919) ukazują, poprzez analizę celów, przebiegu i rezultatów, amerykańską perspektywę poznawczą regionu. Podstawą źródłową badań są drukowane amerykańskie dokumenty, listy, wspomnienia, zapiski.