The United States against Russian aggression in Ukraine in 2022 - Jureńczyk, Łukasz (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Artykuł analizuje reakcję Stanów Zjednoczonych na rosyjską agresję przeciwko Ukrainie w 2022 roku. Omówiono w nim amerykańską percepcję wojny w Ukrainie, wsparcie wojskowe udzielane armii ukraińskiej przez USA, gospodarcze i humanitarne aspekty reakcji amerykańskiej na wojnę oraz perspektywę dalszej pomocy USA i postrzegania możliwości zakończenia konfliktu w Ukrainie.