Religious sects as a threat to social security in the Republic of Armenia - Król-Mazur, Renata (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Artykuł prezentuje współczesną sytuację religijną w Armenii oraz wyjaśnia, dlaczego społeczeństwo ormiańskie postrzega członków kościołów mniejszościowych i różnych związków wyznaniowych jako wrogów kraju i jedności narodowej. Bezpieczeństwo wewnętrzne Republiki Armenii opiera się na dwóch głównych filarach: kulturze narodowej i związanej z nią religii chrześcijańskiej, tradycji i duchowym dziedzictwie – wszystkie utożsamiane są ze Świętym Ormiańskim Kościołem Apostolskim (Armenian Apostolic Church – AAC). AAC jest więc głównym podmiotem walczącym z zagrożeniami kulturowymi i przeciwstawiającym się sekularyzacji. W tekście wskazano, jakie zagrożenia dla Republiki Armenii niesie szybki wzrost „sekt” religijnych – należy tu wyjaśnić, że AAC używa terminu „sekta” także w odniesieniu do innych kościołów i związków wyznaniowych. Szczególny nacisk położono na zbadanie związków między „sektami” religijnymi a światem polityki i biznesu. Omówiono również zaangażowanie „sekt” w wydarzenia polityczne w Armenii oraz podjęto próbę przedstawienia ich postrzegania przez społeczeństwo i władze państwowe. Autorka chce pokazać, w jaki sposób religijne „sekty” i AAC – walczące z nimi za pomocą nacjonalistycznych haseł – mogą przyczyniać się do niepokojów społecznych. Chociaż Ormiański Kościół Apostolski eksponuje problem związany z obecnością sekt religijnych i zagrożeniem, jakie stanowią one dla kultury i narodu ormiańskiego, nie udało się znaleźć wystarczającej liczby respondentów do przeprowadzenia badania ankietowego dotyczącego obecności sekt religijnych w życiu społeczeństwa ormiańskiego. Najczęściej respondenci twierdzili, że są to grupy marginalne, o które nie należy się martwić. Dlatego analizę działalności „sekt” religijnych przeprowadzono na podstawie materiałów dostarczonych przez ormiańskie media (w tym media niezależne) oraz serwis informacyjny Ormiańskiego Kościoła Apostolskiego.