Between politics, memory, and historiography. Mikhail Koyalovich’s West Russianism in the reflections of “neo-West Russianism” - Morawiec, Norbert (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Artykuł ukazuje analizy historiograficznych narracji autorstwa badaczy białoruskich (Jakow Treszczenok, Waleryj Czerepica, Walentina Tiepłowa i Aleksiej Chotiejew) poświęconych osobie historyka rosyjskiego, Michaiła Kojałowicza (1828–1891). Jednocześnie przedstawia proces przekonstruowania ideologii “zachodniorusizmu” w “neozachodniorusizm” oraz stawia pytanie – jak owe narracje wpisywały się w dyskurs naukowy wokół historii i pamięci, zachodzący we współczesnej Białorusi oraz decyzje polityczne prezydenta Alaksandra Łukaszenki.