Historiozoficzna interpretacja rewolucji październikowej w myśli społeczno-politycznej Slavoja Žižka - Drelich, Sławomir (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2023)
Artykuł prezentuje interpretację rewolucji październikowej w pismach społeczno-politycznych Slavoja Žižka. Myśliciel ten analizuje wydarzenia rewolucji 1917 r. w kontekście historiozoficznym. W rozważaniach posługuje się on pojęciami z zakresu filozofii dziejów Hegla oraz Marksa. Interpretacja Žižka przedstawiona została w pięciu krokach, w których zobrazowano najważniejsze elementy koncepcji.