Krzemieniecka Szkoła Mechaniki Praktycznej przy Gimnazjum/Liceum Wołyńskim – zarys problemu - Buczek, Katarzyna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Tekst poświęcony został Szkole Mechaniki Praktycznej zorganizowanej przy Gimnazjum/Liceum Wołyńskim w Krzemieńcu. Szkoła miała charakter praktyczny i była jedną z pierwszych zawodowych szkół na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej.