Konstantin Tsiolkovsky’s heroic techno-utopia - Pomarański, Marcin (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
W niniejszej pracy Autor podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie o charakter idealnego społeczeństwa zaprezentowanego przez Konstantego Ciołkowskiego w powieści utopijnej „Poza Ziemią”. Uchwycenie specyfiki tej wizji nastąpi poprzez analizę jej związków z charakterystycznym dla Ciołkowskiego monizmem kosmofilozoficznym, jak również z jego naturalistycznym podejściem do badań naukowych. W tym celu zostaną poddane analizie utopijne elementy tej wizji, ze szczególnym naciskiem położonym na warstwę naukowo-technologiczną. Pozwoli to spojrzeć na jego koncepcję w kategoriach utopii technologicznej, a zarazem utopii heroicznej.