Nachtigall in the battle for Lviv Ledge. Structure, tasks, actions - Balaban, Mykola (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
W artykule przedstawiona została wchodząca w skład Wermachtu jednostka Nachtigall oraz jej znaczenie w trakcie bitwy o Lwów. Omówiono jej strukturę dowodzenia oraz rolę i zadania w trakcie walk. Jednostka była badana w kontekście niemieckiej struktury wojskowej od 1941 roku.