Prasa Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Białorusi (KC KPZB) wydawana w języku Rosyjskim - Suławka, Adam Radosław (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2015)
Niniejszy artykuł przedstawia historię nielegalnych wydawnictw prasowych Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Białorusi (KC KPZB) wydawanych częściowo bądź całkowicie w języku rosyjskim. We wstępie scharakteryzowano sieć podziemnych drukarni KPZB oraz redakcji, a także nazwiska i pseudonimy działających w nich członków partii. W dalszej części opisano historię grupy rozłamowej (zwanej secesją) oraz wydawanych przez nią organów prasowych, a także historię rozprawienia się z tą grupą przez KC KPZB. Następnie opisano historię kolejnych organów prasowych KC KPZB wydawanych w języku rosyjskim, skład osobowy redakcji, okres wydawania gazet, sposób redagowania, poruszaną na ich łamach tematykę, skalę ich popularności wśród członków partii oraz ocenę ich poziomu merytorycznego przez Komitet Centralny partii. This article presents an overview of the illegal press publications of the Central Committee of the Communist Party of Western Belarus (CC CPWB) written partly or entirely in Russian. The article begins by characterising the network of underground printing and editorial offices of the CC CPWB, as well as the names and pseudonyms of the party members active therein. The subsequent section recounts the splinter group (called „secession”) and its own press releases, as well as the aftermath of its conflict with the CC CPWB. And finally, the article describes the different Russian‑language press titles of the CC CPWB, the composition of their editorial boards, their periods of publication, their editing methods, the subjects raised, the scale of their popularity among party members and the substantive evaluation of their work by the Central Committee of the party.