Russian Intoxication Operations and Ways of Building Societal Resilience - Boćkowski , Daniel (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Celem pracy jest opisanie zjawiska operacji intoksykacyjnych prowadzonych przez Federację Rosyjską, na przykładzie Polski, oraz analiza, jak budować odporność społeczną na takie działania, biorąc pod uwagę „zakażanie” AI, zjawisko efektu potwierdzenia oraz przełamywanie kotwic mentalnych.