The Price of Wishful Thinking. The Policy of the West towards Russia - Żurawski vel Grajewski , Przemysław (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł analizuje politykę Zachodu wobec Rosji po 1991 r. Autor dowodzi, że zachodnie nadzieje na demokratyzację i „ucywilizowanie” Rosji były iluzją. W efekcie polityka oparta na życzeniowym myśleniu zakończyła się całkowitą porażką – czego kulminacją była agresja Rosji na Ukrainę w 2022 r. Zachód wierzył, że Rosja po upadku ZSRR stanie się demokratyczna, stabilna i przewidywalna. Liczono na „partnerstwo dla pokoju” i integrację („od Lizbony do Władywostoku”), ale żadna z tych idei się nie ziściła. Liczne instytucjonalne więzi (Rada Europy, G8, NATO-Russia Council, Partnerstwo dla Pokoju) nie przyniosły rezultatów.