Eastern Europe and the Means of Neutralising it by Russia in the Neo-Eurasian Geopolitical Doctrine from the 1990s to 2025 - Wojnowski, Michał (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł poświęcony jest neoeurazjatyckiej doktrynie geopolitycznej Rosji, czyli ideologii uzasadniającej jej dążenie do odbudowy wpływów w Europie Wschodniej. Autor podkreśla, że Europa Wschodnia ma dla Rosji znaczenie kluczowe – strategiczne, historyczne i gospodarcze. Moskwa traktuje ten obszar jako swoją naturalną strefę wpływów i bufor bezpieczeństwa, co prowadzi do konfrontacji z Zachodem. Dążąc do odzyskania statusu globalnego mocarstwa, Rosja chce odtworzyć swoje „cywilizacyjne granice” i odzyskać kontrolę nad przestrzenią postsowiecką. W związku z tym autor przewiduje, że w najbliższych latach należy się liczyć z eskalacją rosyjskich działań w Europie Wschodniej – zarówno o charakterze niekinetycznym (propaganda, cyberataki, prowokacje), jak i z możliwością agresji militarnej.