How to Defeat the USSR? Richard Wraga’s Analysis of Soviet Russia and Communism, the Relevance of His Studies, and His Impact on the US Intelligence Community - Dryblak, Łukasz (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł poświęcony jest Ryszardowi Wradze, czyli Jerzemu Antoniemu Niezbrzyckiemu (1902–1968), najdłużej pełniącemu swą funkcję kierownikowi Referatu „Wschód” Oddziału II Sztabu Głównego (1931–1939). Wraga był autorem ponad 1500 artykułów, kilkuset niejawnych analiz, setek wykładów oraz wystąpień radiowych, w których starał się w rzetelny sposób informować na temat specyfiki systemu sowieckiego oraz zagrożenia komunistycznego. Niniejszy artykuł ma na celu naświetlenie jego dorobku jako analityka, ze szczególnym uwzględnieniem jego aktywności w środowisku amerykańskich naukowców i analityków, w tym przedstawicieli służb i administracji amerykańskiej.