Anti-Communism and Anti-Imperialism. Entente Internationale Anticommuniste and the Promethean League: Two Ways of Understanding, Analysing, and Fighting Soviet Russia in the Interwar Period (1924–1939) - Libera, Paweł (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
W artykule porównano sposoby podejścia do analizy sytuacji ZSRR prezentowane przez dwie międzywojenne organizacje antykomunistyczne – Entente Internationale Anticommuniste (EIA) i Ligę Prometejską. Podczas gdy EIA koncentrowała się głównie na ustroju politycznym (komunizmie) i działalności Kominternu, ruch prometejski kładł nacisk na politykę imperialną i narodowościową ZSRR i jej skutki wewnętrzne. W ten sposób w dwudziestoleciu międzywojennym wykształciły się dwa spojrzenia na ZSRS, które były podstawową różnicą pomiędzy organizacjami antykomunistycznymi w XX w.