From the History of Russian Expansion in the Black Sea Area: The British Position towards the Russo-Turkish Dispute over the Construction of the Fortress of St Elisabeth (1754–1756) - Szwaciński, Tomasz (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
W 1751 r. Rosja rozpoczęła organizację kolonii Nowa Serbia na Zaporożu, co wywołało napięcia z Austrią, gdyż osadnicy pochodzili z jej terytoriów. Z kolei budowa w 1754 r. twierdzy Świętej Elżbiety nad Ingułem spowodowała protest Turcji, która uznała to za złamanie traktatu belgradzkiego (1739). Konflikt groził wybuchem wojny, dlatego dyplomaci brytyjscy i austriaccy starali się uspokoić sytuację i powstrzymać Francję przed wykorzystaniem sporu. Londyn obawiał się, że wojna rosyjsko-turecka osłabi Rosję jako sojusznika w obronie Hanoweru. Rosja w końcu 1754 r. taktycznie zrezygnowała z budowy twierdzy, co Brytyjczycy uznali za swój sukces dyplomatyczny. Po zawarciu w 1755 r. konwencji subsydialnej z Londynem Rosjanie planowali powrócić do sprawy, lecz w 1756 r., w obliczu zbliżającej się wojny z Prusami, zrezygnowali z projektu.