Gdzie kończyła się I RP 100 lat po zniknięciu z mapy? Wpływ narzędzi cyfrowych na badania i dyskurs historyczny na przykładzie projektu „Geografia kulturowo-intelektualna dawnych ziem polskich pod zaborami 1865–1918 – cyfrowe vademecum” - Sznapik, Adrianna Dominika (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł omawia wpływ narzędzi cyfrowych na badania i dyskurs historyczny na przykładzie interdyscyplinarnego projektu badawczego pt. „Geografia kulturowo-intelektualna dawnych ziem polskich pod zaborami 1865–1918 – cyfrowe vademecum”. Przedstawiono także szczegółowo wyniki sondażu przeprowadzonego w hasłach Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich oraz dyskusję zespołu nad wyborem terytorium, co skłoniło do refleksji nad „granicami wyobrażonymi” I Rzeczypospolitej pod koniec XIX w.