Krótka historia (autonomicznej) paradyplomacji w Federacji Rosyjskiej - Raś, Maciej (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
W artykule omówiona została ewolucja kształtowania się paradyplomacji w Federacji Rosyjskiej: od jej bujnego, częściowo niekontrolowanego przez państwo rozkwitu, poprzez stabilizację i uporządkowanie, po zdominowanie aktywności paradyplomatycznej przez władze centralne.