Bezpieczeństwo etnopolityczne w państwach Europy Wschodniej - Karolak-Michalska, Magdalena (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł przedstawia problematykę bezpieczeństwa etnopolitycznego w państwach Europy Wschodniej (Republika Białoruś, Republika Mołdawia, Ukraina). Prezentuje specyfikę potencjału konfliktów etnicznych oraz główne zagrożenia bezpieczeństwa etnopolitycznego. Ukazuje działania optymalizujące bezpieczeństwo etnopolityczne w badanych państwach.