Przeobrażenia reżimu politycznego ZSRR w latach 1988–1991 - Wallner, Michał (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Celem artykułu jest prześledzenie przeobrażeń reżimu politycznego w ZSRR w okresie rządów ostatniego sekretarza generalnego partii komunistycznej Michaiła Gorbaczowa. Tematyka dotyczy głównie lat 1988–1991, kiedy „przebudowa” (pieriestrojka) systemu politycznego przybrała postać rewolucyjną.