Stosunki polsko-ukraińskie na Dalekim Wschodzie w świetle prasy ukraińskiej i polskiej w latach 1918–1945 - Łach, Roman (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł jest poświęcony mało znanemu okresowi w historii kontaktów polsko-ukraińskich w Chinach. Określono etapy powstawania, rozwoju i spadku stosunków między oboma narodami na kontynencie azjatyckim. Aby jak najszerzej opisać historię tego zagadnienia, wykorzystano również materiały archiwalne świadczące o tym, że strona polska była zainteresowana nawiązaniem jakichkolwiek relacji ze wspólnotą ukraińską w Harbinie. W rezultacie możemy śmiało stwierdzić, że polska Ekspozytura 2 aktywnie pilnowała projektów wydawniczych każdej siły politycznej diaspory ukraińskiej, dochodzącej do władzy i próbowała w jakiś sposób na nie wpłynąć.