Różne oblicza propagandy polskiej podczas wojny z Rosją bolszewicką. Piłsudski i Haller, czyli „propaganda autorska” - Leinwand, Aleksandra Julia (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2026)
Artykuł przedstawia jeden z rozdziałów walki propagandowej Polski w obronie przed sowieckim agitpropem podczas wojny polsko-bolszewickiej. Józef Piłsudski i Józef Haller byli wodzami i politykami (tu Haller w mniejszym stopniu), którzy wówczas zaangażowali się w wojnę o „rząd dusz”, tworząc własne przesłania propagandowe, odmienne od dyskursów instytucjonalnych, a zarazem dopełniające je.