DGB a polityka zagraniczna rządu Republiki Federalnej Niemiec wobec Europy Wschodniej ze specjalnym uwzględnieniem stosunków polsko-niemieckich w latach 80. - Świder, Małgorzata (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Zaangażowanie DGB w Ostpolitik jest nierozerwalnie związane z polityką niemieckiej socjaldemokracji. Wraz z tą partią, DGB przeszła przez wszystkie etapy jej rozwoju. Szczególną rolę odgrywała DGB w latach 80. XX w. Polska przeżywała wówczas głęboki kryzys gospodarczy, społeczny i polityczny. W tym czasie DGB nawiązała z Solidarnością i opozycją szerokie spektrum kontaktów, korzystając przy tym zarówno ze swoich doświadczeń organizacyjnych, jak i powiązań międzynarodowych (w tym także z Moskwą), a także kontaktów międzyludzkich, stając się istotnym partnerem dla rządu federalnego w kształtowaniu bilateralnych relacji polsko-niemieckich.