Russia’s War against Ukraine in 1917–20 (Ideological and Political Context) - Verstiuk, Vladyslav (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2025)
Wychodząc od obecnej wojny Rosji przeciwko Ukrainie, artykuł analizuje historyczny precedens współczesnych wydarzeń: wojnę pomiędzy Rosją sowiecką a Ukraińską Republiką Ludową, proklamowaną po przejęciu władzy w Rosji przez bolszewików i rozpadzie imperium na odrębne podmioty państwowe. Autor przedstawia politykę rządu bolszewickiego, która towarzyszyła okupacji wojskowej Ukrainy, i analizuje kolejne etapy rosyjskiej interwencji. Celem artykułu jest ukazanie bolszewickich prób przedstawienia wojny jako wewnętrznego konfliktu ukraińskiego na tle klasowym, a nie bezpośredniej wojskowej agresji rosyjskiej. Dla realizacji tego celu bolszewicy stworzyli pseudo-ukraińskie rządy sowieckie, pod szyldem których działała armia rosyjska. Artykuł analizuje przebieg konfliktu, krótko charakteryzuje politykę „komunizmu wojennego” stosowaną przez bolszewików w latach 1919–1920 w Ukrainie w celu wykorzystania jej zasobów naturalnych, zwłaszcza żywności, i podsumowuje kwestie związane z okupacją Ukrainy i ustanowieniem na jej terytorium reżimu bolszewickiego.