Udział Mariana Morelowskiego w Mieszanej Komisji Specjalnej do spraw reewakuacji i rewindykacji mienia kulturalnego z Rosji - Chabiera, Piotr Paweł (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Artykuł prezentuje dotąd niepublikowane badania na temat działalności Mariana Morelowskiego w procesie rewindykacji polskich dóbr kultury z Rosji. W opracowaniu poddano szczegółowej analizie jego udział i zasługi w przebiegu restytucji mienia kulturalnego po traktacie ryskim. Opisano uczestnictwo Morelowskiego w pracach Towarzystwa Opieki nad Zabytkami Przeszłości w Moskwie, w Biurze Prac Kongresowych i kilkuletnią działalność w delegacji polskiej w Mieszanej Komisji Specjalnej do spraw reewakuacji mienia kulturalnego z Rosji.