Sowiecka kultura wobec rozprzestrzeniania kultury ukraińskiej w świecie w latach dwudziestych XX wieku jako narzędzie wojny przeciwko tożsamości ukraińskiej - Matiash, Iryna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
W artykule przeanalizowano formy reprezentacji kultury ukraińskiej w obcych krajach w latach dwudziestych XX w. Barierą wejścia kultury ukraińskiej na światowy rynek sztuki była kontrola sowiecka, dążąca do pozbawienia kultury ukraińskiej cech i tradycji narodowych, narzucająca kulturze ukraińskiej nowe wartości państwa totalitarnego ZSRR. Do głównych narzędzi tej kontroli należały: regulowanie kontaktów artystów ukraińskich z zagranicą, łączenie promocji kultury ukraińskiej z promocją kultury rosyjskiej oraz nadzór sowieckich misji dyplomatycznych nad wyjazdami ludzi kultury z Ukrainy. Tak toczyła się ukryta wojna z tożsamością ukraińską, która na początku lat trzydziestych przybrała formę otwartego terroru wobec inteligencji ukraińskiej.