The impact of processes of long duration on the cultural potential for economic development in the peripheries of the European Union - Hryniewicz, Janusz T. (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Czynnikami kulturowego potencjału rozwoju są: zamkniętość elity, styl kierowania, zaufanie i konserwatyzm. Opracowanie koncentruje się wokół dwu pytań badawczych: 1) Czy czynniki kulturowe mają wpływ na rozwój gospodarczy? 2) Czy czynniki kulturowe ważne dla rozwoju gospodarczego są efektem procesów długiego trwania, czy obecnego dostosowania się do pozycji w międzynarodowym podziale pracy? Badanie polega na porównaniu krajów, w których powstał kapitalizm (Anglia, Holandia) z krajami gospodarki folwarcznej (Czechy, Polska, Słowacja, Węgry). Wskaźnikami pozycji w międzynarodowym podziale pracy są: sektor usług biznesowych, przemysł i rolnictwo. Wskaźnikami rozwoju są: produktywność i PKB per capita. Badanie oparto na Europejskim Sondażu Społecznym (Round 6–8), danych OECD oraz Eurostatu. Czynniki kulturowe są skorelowane z rozwojem gospodarczym. Analiza regresji wykazała, że dla kulturowego potencjału prorozwojowego ważniejsza jest historia niż obecna pozycja w międzynarodowym podziale pracy. Wyniki badań wskazują na jednostronność teorii centrum–peryferie, która przeszacowuje siłę wpływu centrum na niedorozwój peryferii.