The drawing of borders in occupied territories of the former Polish-Lithuanian Commonwealth as an instrument of implementation of German special policies - Gierowska-Kałłaur, Joanna (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Celem pracy jest przedstawienie niemieckich koncepcji politycznych realizowanych na okupowanych przez Rzeszę terenach dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego w czasie I wojny światowej. Ich głównymi wykonawcami byli: szef Sztabu Generalnego Erich Ludendorff oraz Głównodowodzący Wschodu feldmarszałek Paula von Hindenburg. Kluczowym celem tej polityki specjalnej było maksymalne osłabienie samoorganizacyjnych możliwości Polaków.