Antoni Florian Zieliński – zesłaniec i autor opisu Kaukazu - Furier, Andrzej (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2024)
Artykuł poświęcony mało znanemu uczestnikowi konspiracji Szymona Konarskiego, zesłanemu do odbycia służby wojskowej na Kaukazie – Antoniemu Zielińskiemu, który w literaturze przedmiotu występuje pod imieniem Florian. Celem są krytyczne zweryfikowanie dotychczasowego stanu wiedzy o tym pomijanym przez badaczy członku tzw. grupy poetów kaukaskich i przypomnienie przechowywanego przez Ossolineum rękopisu Zielińskiego, poświęconego zwyczajom mieszkańców Kaukazu Północnego.