Stanowisko Rosji wobec Inicjatywy Trójmorza - Bielicki, Paweł (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Głównym celem studium jest scharakteryzowanie stanowiska Federacji Rosyjskiej wobec zapoczątkowanej we wrześniu 2015 r. Inicjatywy Trójmorza. Główna teza artykułu zakłada, że Kreml dąży poprzez deprecjację znaczenia Waszyngtonu i bilateralne porozumienie z każdym krajem z osobna do storpedowania tego przedsięwzięcia.