Dwa filmowe epizody z życia Allana Charlesa Elgarta - Szymański, Karol (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Oparty na źródłach archiwalnych artykuł poświęcony jest Amerykaninowi Allanowi Charlesowi Elgartowi, który w połowie lat sześćdziesiątych XX w. postanowił studiować reżyserię filmową w kraju zza „żelaznej kurtyny”.