The role of ethnopolitical processes in the states of the Eastern European subregion - Karolak-Michalska, Magdalena (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Artykuł przedstawia problematykę współczesnych procesów etnopolitycznych (polityzacji etniczności, mobilizacji etnopolitycznej mniejszości narodowych i etnicznych) w państwach subregionu Europy Wschodniej (Republika Białoruś, Republika Mołdawia, Ukraina). Prezentuje aktywność społeczno-polityczną oraz udział mniejszości narodowych i etnicznych w organach władzy badanych państw, a także ich konsekwencje dla bezpieczeństwa subregionu.